Grip

GripLa grip és una malaltia respiratòria vírica que s’encomana fàcilment d’una persona a una altra. A Catalunya arriba amb l’hivern, la majoria de les vegades a partir de la segona quinzena de desembre, i s’incrementa habitualment durant les primeres setmanes de gener.


Produeix febre elevada, tos, mal de cap i malestar general. En la majoria de casos, les persones es recuperen en una o dues setmanes sense necessitat de rebre tractament amb fàrmacs específics. Els antibiòtics no curen la grip. És important seguir unes bones pràctiques d’higiene.
En els infants molt petits, la gent gran, les persones amb malalties greus i les persones amb diverses malalties cròniques pot provocar complicacions greus que requereixen actuacions específiques. La millor manera de prevenir la grip és amb la vacunació.

Transmissió:

La grip es transmet amb facilitat d’una persona a una altra de tres maneres:

  • Per petites gotes que s’expulsen en tossir o esternuda (via aèria);
  • Per contacte de la pell o oral amb persones malaltes de la grip, i
  • Per tocar o compartir estris (coberts, gots…) i altres objectes sense netejar-los degudament.

 

Les persones adultes poden transmetre la grip des del dia abans de l’aparició dels símptomes i durant cinc dies després d’haver-los manifestat. En els nens aquest període és de deu dies.

La via aèria és la més freqüent. Cada vegada que una persona infectada tus o

esternuda, milers de gotetes que contenen centenars de virus es dispersen en l’ambient. Aquestes gotetes poden penetrar en l’organisme d’una altra persona per la boca i el nas, i entrar en contacte amb les mucoses respiratòries. El virus pot adherir-se a a les cèl·lula, i una vegada adherit, penetra en el seu interior i es replica milers de vegades. La cèl·lula atacada es debilita i mor. Posteriorment, s’alliberen nous virus que infecten les cèl·lules veïnes o tornen a les vies respiratòries. La destrucció de les cèl·lules inflama i debilita les mucoses. Això permet l’entrada a l’organisme d’altres agents patògens que causen infeccions potencialment mortals, com ara la pneumònia. La inflamació dels teixits provoca tos o esternuts i el cicle de tansmissió s’inicia de nou.

Si patiu malalties cròniques greus, alguna malaltia immunosupressora, esteu embarassada i teniu símptomes de grip, o el vostre fill menor de sis mesos els té, heu de contactar amb el vostre centre d’atenció primària per rebre orientació sobre el que heu de fer.

 

Tractament:

No hi ha cap medicament que curi la grip però alguns, com els analgèsics i els antitèrmics (paracetamol), ajuden a alleujar o a escurçar algunes molèsties com el mal de cap o la febre.

Els antibiòtics no curen la grip. Només en aquells casos en què hi hagi una sobreinfecció bacteriana (la més freqüent és la pneumònia, però també pot haver-hi sinusitis, otitis) o en malalts crònics com, per exemple, els malalts respiratoris, estaria indicat un tractament antibiòtic preventiu per evitar complicacions. De tota manera, aquesta indicació l’ha de fer de forma expressa el metge o metgessa de capçalera o especialista.

Si es té la grip, no s’ha de deixar cap tractament dels que s’estiguin prenent habitualment.

 

Recomanacions:

A banda, es recomana a tots els malalts de grip seguir una sèrie de mesures generals:

  • Beveu aigua, sucs, brous i infusions. Contràriament a les creences populars, les begudes alcohòliques no tenen cap efecte beneficiós.Si no teniu gana, no cal que mengeu aliments sòlids;
  • No fumeu. Pot ser un bon moment per deixar definitivament el tabac;
  • Descanseu i feu repòs. Si heu de faltar a la feina, poseu-vos en contacte amb el vostre centre de salut per tramitar la baixa laboral;
  • Quan tingueu la grip, no deixeu cap tractament que estigueu prenent habitualment;
  • Per a la irritació de la gola van bé els caramels sense sucre. Eviteu tossir i gargamellejar si no és per treure mocs: quan tossiu us rasqueu la gola i augmenteu la irritació i la tos.
  • Tapeu-vos la boca i el nas amb mocadors de paper en tossir i esternudar, i llenceu-los després de cada ús.
  • Renteu-vos sovint les mans amb aigua i sabó o amb productes que continguin alcohol, especialment després d’haver tossit o esternudat.

Font: Canal Salut

Aquesta entrada s'ha publicat en EAP Vic Nord i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.