Per què les persones haurien de vacunar-se contra la grip?

Moltes persones es fan aquesta pregunta i la fan als seus metges de capçalera. A continuació, Yvelisse Sanchez, metgessa de família de l’EAP Vic Nord ens ha fet arribar aquest escrit que és molt útil i interessant!

ICS_Marato_vacunacio_grip2018w

 

Davant aquest pregunta tan freqüent la CDC (Centers for Disease Control and Prevention), el Ministeri de Sanitat, Consum i Política social i el Servei Català de la Salut ens diuen:
La grip és una malaltia potencialment greu que pot arribar a l’hospitalització, i a vegades, inclús provocar la mort. Cada temporada de grip és diferent, i la infecció pel virus de la grip pot afectar a les persones de maneres diferents. Per això, milions de persones pateixen la grip cada any, on cents de mils són hospitalitzats i desenes de mils moren per causes relacionades amb la grip cada any. La vacuna anual contra la grip estacional és la millor forma de protegir-se. Està demostrat que la vacunació té molts beneficis, com per exemple reduir els riscos d’emmalaltir per grip, hospitalització, inclús el risc de morts pediàtriques relacionades amb la grip.

Símptomes de la grip:
La grip és diferent del refredat comú, per el general, la grip comença de cop. Les persones amb grip a vegades senten algun o tots els símptomes que tenim a continuació:
– Febre o calfreds
– Tòs
– Mal de coll
– Secreció o congestió nasal
– Dolors musculars o corporals
– Mal de cap
– Fatiga (cansament)
– Algunes persones poden presentar vòmits i diarrea (més comú en infants que en adults)

* És important tenir present que no totes les persones amb grip tindran febre, però si la majoria.

Qui ha de vacunar-se aquesta temporada?
La vacunació es recomana fonamentalment a les persones amb un alt risc de patir complicacions en cas de patir-la i per a les persones amb contacte amb aquests grups d’alt risc perquè la poden transmetre.

 1. Els grups de la població a qui recomanen la vacuna de la grip:
  Persones majors de 60 anys.
 2. Persones menors de 60 anys amb un alt risc de complicacions derivades de la grip:
  a. Infants (majors de 6 mesos) i adults amb malalties cròniques cardiovasculars o pulmonars, incloent-hi displàsia bronco-pulmonar, fibrosi quística i asma.
  i. DM i altres malalties metabòliques
  ii. VIH i altres malalties immunodepressores
  iii. Demències i altres malalties que comporten la disfunció cognitiva
 3. Persones que poden transmetre la grip a aquelles que tenen un alt risc de presentar complicacions.
  a. Treballadors de centres sanitaris i institucions geriàtriques, tan d’atenció primària com especialitzada i hospitalària, pública i privada.
 4. Altres grups recomanats:
  a. Forces i cossos de seguretat amb dependència nacional, autonòmica i local.
    b. Persones involucrades en les tasques de control i erradicació de brots. Així com a les persones que viuen o treballen en granges d’aus, on s’han notificat brots o s’ha sospitat de la seva existència.

Qui no s’ha de vacunar?
– Les persones amb al·lèrgia o hipersensibilitat a l’ou i a les seves proteïnes.
– Infants menors de 6 mesos
– Si es presenta febre alta, s’ha d’esperar fins que remeti.

Quan s’ha de vacunar de la grip?
A Catalunya arriba amb l’hivern. La majoria de vegades a partir de la segona quinzena de desembre, i s’incrementa habitualment durant les primeres setmanes de gener.

Puc contraure la grip i portar la vacuna?
La majoria de les vacunes contra la grip no poden provocar la malaltia perquè estan compostes per virus morts i no contagiosos. Si una persona en els dies posteriors a la vacunació, pateix un quadre de vies respiratòries, altres no està relacionat amb l’administració de la vacuna antigripal.

Quins són els riscos de rebre la vacuna?
Els efectes secundaris més freqüents després de l’administració de la vacuna poden ser la coïssor i/o dolor en el lloc de la vacuna. Aquestes reaccions locals solen durar menys de 48 hores i rarament interfereixen en la vida normal del vacunat.
Les reaccions com la febre, el malestar o dolors musculars poden aparèixer després de la vacunació i són més freqüents en nens de menys de 12 anys i vacunats per primera vegada. Aquestes reaccions s’inicien durant les primeres 6-12 hores i soler persistir 1 o 2 dies.

La millor manera de prevenir la grip és vacunar-se tots els anys!!

slider-brrr.png_191393041

Aquesta entrada s'ha publicat en Canal salut, Departament de Salut, EAP Vic Nord i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.