Els efectes que podria causar el haixix, cànnabis i derivats cannàbics

baixaLa Yvelisse Sanchez, metgessa de família de l’EAP Vic Nord ens fa arribar un escrit molt interessant:

La creença que el cànnabis és una substància d’ús comú i gairebé no provoca problemes omet que és la principal inductora d’episodis psicòtics. Un ús mantingut pot provocar el síndrome amotivacional.

És la tercera droga més consumida seguida del tabac i alcohol.

Principals problemes relacionats amb el cànnabis:

  1. Moltes persones son sensibles al cànnabis i desenvolupen simptomatologia psicòtica o de conducte encara que en fumin poc.
  2. El pitjor és la creença per part del pacient de que el haixix és inofensiu, quan l’efecte encara que no es percebi. Altres vegades el pacient es dona compte dels efectes del cànnabis.

Símptomes

El consum de cànnabis produeix sedació, eufòria i alteracions de la percepció de l’espai temporal, acompanyat d’analgèsia, disminució del to corporal i de la coordinació psicomotora.

A l’inici del consum, s’observa un augment de la gana, tot i que després d’un temps es converteix en una disminució d’aquesta. El cànnabis desenvolupa tolerància, simptomatologia d’abstinència, dependència física i una difícil dependència psicològica, actuant sobre el metabolisme i la transmissió de la dopamina al cervell de forma similar a altres drogues com l’heroïna, la cocaïna o la nicotina.

El llindar per a un alt risc de dependència s’estima a un consum setmanal (Coffey, 1993, Dell’Orfano, 2005).

Efectes fisiològics generals

Hipotensió i hipotèrmia amb taquicàrdia amb major tendència a l’infart de miocardi i broncodilatació. A més a més, allibera corticoides adrenals, redueix hormones tiroides, prolactina i hormones sexuals. L’ús mèdic és degut a l’efecte antiemètic, anticonvulsiu i analgèsic.

Efectes psicopatològics

Dificultat de memorització, llenguatge monòton podent causar episodis psicòtics aguts i el denominat síndrome amotivacional (“no tenir ganes de fer res”, amb desmotivació o apatia). El consum en joves pot desencadenar episodis d’agressivitat.

Síndrome d’abstinència de cànnabis

Apareix en menys de 12 hores arribant al seu punt màxim a les 36-48 hores. El símptoma principal és el desig compulsiu del consum i ràpid començament del mateix per evitar la síndrome d’abstinència. Altres símptomes són l’ansietat, la irritabilitat, insomni, malsons, disminució de la gana, nerviosisme, inestabilitat de l’estat d’ànim, sudoració, taquicàrdia i a vegades diarrea.

Malgrat els efectes, son poques les persones que ingressen a un centre de deshabituació decidits a abandonar tot consum. Incloem aquells que van patir un atac de pànic, psicosis tòxica o qualsevol altra crisi, té la creença que el consum del Cànnabis no li perjudicarà i tenen arguments de tipus: “perquè tot el món el fuma i és menys perjudicial que el tabac”.

Per tant, el cànnabis si és una droga perjudicial i s’ha d’evitar el seu consum, sobretot en adolescents i persones joves que son els més exposats.

 

Aquesta entrada s'ha publicat en EAP Vic Nord i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.